Welkom

Op een dag was het mooi weer en kijkend naar de zon dachten we eraan dat het mogelijk is om de straling van de zon om te zetten in elektriciteit.
Ja de mens vindt altijd iets nieuws uit en één van die goede elementen zijn zonnepanelen.

Op het einde van 2007 hebben onze families onder pseudo-naam Fjord en Slaper, aan de hand van informatie die te vinden is op het net en met de rekenmachine in de hand eventjes berekend of het wel interessant was om zonnepanelen te plaatsen. De conclusie is dat zonnepanelen zichzelf afbetalen met dank aan de groene stroomcertificaten, belastingsvoordeel en subsidies van stad Roeselare.

Orientatie Helling(°)
0 15 25 35 50 70 90
O 88% 87% 85% 83% 77% 65% 50%
Z-O 88% 93% 95% 95% 92% 81% 64%
Z 88% 96% 99% 100% 98% 87% 68%
Z-W 88% 93% 95% 95% 92% 81% 64%
W 88% 87% 85% 82% 76% 65% 50%
Nadien was het belangrijk de ligging van het dak eens na te zien. Jammer maar het dak van mijn huis is naar het oosten of het westen gericht(zie rendementen in tabel). Dus moest er een andere oplossing gezocht worden voor mijn zonnepanelen.


Voor de installatie van Fjord ligt het dak van het woonhuis -30 graden zuid wat wel rendabel is.


SketchUp
Met het gratis programma-tje Google SketchUp kan je je huis tekenen met de omliggende obstakels die schaduw kunnen veroorzaken. Dat heb ik ook gedaan. De functie voor het ingeven van de gps coördinaten en het bepalen van het zuiden is alleen mogelijk in de pro-versie. Die kun je downloaden en enkele dagen gebruiken. Zo kan je nagaan of er al dan niet schaduw op de zonnepanelen valt(zie animated gif). In mijn geval is dit ’s morgens tot 9 uur . Je kan dit zien in de grafieken. Daaruit valt ook af te leiden dat het beter is op een volledige string schaduw te hebben dan op een gedeelte ervan. Bijvoorbeeld mist is beter dan zon.

Nu waren de fotovoltaïsche zonnepanelen aan de beurt. We konden kiezen tussen de Chinese (beter in prijs) of de Sanyo panelen (kleiner in oppervlakte maar hoger rendement). Daar ik beperkt was op mijn tuinhuis was de keuze vlug gemaakt.

Voor de omvormer hebben we gekozen voor Sunny boy. Mijn mogelijkheden waren de 3800 (3 strings van 7) of de 4200TL Multi-String (3 strings van 7). Ik koos voor de 4200 maar met 2 strings. Één van 10 panelen in serie en één van 11. Uit de grafiek bleek dat een hogere spanning een beter rendement levert.

Daar mijn tuinhuis zo’n 40m van mijn huis gelegen is , heb ik een voedingskabel voorzien van 5G10. Waarvan 2x2 parallel op elkaar om minder verliezen te hebben. Tot nu toe heb ik een verschil tussen de gegevens op de sunny beam en mijn kilowattuur meter van 0.5%.

Natuurlijk sluiten we af met een data-logging systeem. Daar we met twee personen een installatie gekocht hebben, kwam de sunny beam er bij. Vooraleer tot de aankoop over te gaan zijn we op het net gaan zoeken naar een live systeem. Één van de eerste in België denk ik is Rik Hoorelbeke.
In tegenstelling tot wat men denkt en zegt, is zonne-energie zeker toepasbaar in België. Het gehele Belgenland geniet over voldoende zonnestraling zodat de groei van fotovoltaïsche zonnepanelen zeker kan toenemen.

Groetjes Danny Veracx(Slaper) --- Dirk Veracx(Sira,Fjord)